Pasaport yurt dışı seyahatlerinde gerekli olan ve kimlik yerine geçen belgedir. Özellikle ülke giriş ve çıkışlarında gerekmektedir. Pasaportlar mesleki durum ve statülere göre çeşitlilik göstermektedir. Sonraki yıllarda da yurtdışına seyahat etmeyi düşünüyorsanız bir seferde uzun sureli pasaport almanız maddi olarak size daha faydalı olacaktır. Pasaport çeşitleri ve isimleri hakkında bilgileri sizlere detaylıca açıkladık.

 

PASAPORT TÜRLERİ NELERDİR?

1- Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)

Türk vatandaşlarının ve KKTC vatandaşlarının alabileceği bir pasaport türü umuma mahsus pasaport türüdür. Bu pasaport yurt içinde il ve ilçe nüfus müdürlüklerinde, yurt dışında ise Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarından alınmaktadır. Ayrıca en az 6 ay süreli olarak alınır. 18 yaşından küçükler için ise en fazla 5 yıl, 18 yaşından büyükler için ise en fazla 10 yıl süreli olarak alınır.

2- Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)

Halk arasında yeşil pasaport olarak bilinen hususi pasaport TBMM eski üyeleri, bakanlar ve birinci, ikinci ve üçüncü derecede görevli devlet memuruna verilmektedir. Ayrıca yeşil pasaporta sahip kişilerin 25 yaşına kadar çocuklarının da yararlanma hakları da bulunmaktadır. Bu pasaport ile pek çok ülkeye de vizesiz girilebilmektedir.

3- Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)

Sarı basın kartı taşıyan kişiler, resmi görev sebebiyle yurt dışına giden kişiler, bilimsel ve kültürel sebepler ile giden akademisyenlere görev boyunca hizmet pasaportu verilmektedir. Bu pasaport ile bazı ülkelere vizesiz seyahatler yapılmaktadır. Hizmet pasaportuna sahip olabilmek için kurum tarafından onaylanmış talep formu ile birlikte, biyometrikfotoğraf, nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik kartı gerekmektedir.

4- Diplomatik Pasaport

Diplomatik pasaportlar Konsolosluk ve Büyükelçiliklerde görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, TBMM üyelerinin, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay gibi üst düzey yetkililere verilen pasaport türüdür. Diplomatik pasaportlarda harç ve ücret alınmamaktadır. Hizmet pasaportları ve hususi pasaportlarda ise sadece defter bedeli alınır. Umuma mahsus pasaportlarda ise süreye göre harç bedeli alınmaktadır.

 PASAPORT BEDELLERİ

Pasaport bedelleri; harç bedeli + defter bedeli şeklinde ödeniyor.

Güncel Pasaport bedelleri için: https://randevu.nvi.gov.tr/pages/applicationprices

 

PASAPORT BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Pasaport başvurunuzu, ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezinden veya randevu.nvi.gov.tr internet adresinden yaparak kolayca randevu alabilirsiniz.

 

PASAPORT BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELER?

– Öncelikle başvuru işlemini şahsen yapmanız gerekmektedir.

– Nüfus cüzdanı, T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı

– 2 adet biyometrik fotoğraf (Fotoğraf stüdyosuna pasaport için demeniz yeterli)

– Pasaport harç ve cüzdan bedeli makbuzu (Randevuya gitmeden önce pasaport harç ve cüzdan bedelini anlaşmalı kurumlardan yatırmanız gerekiyor)

– Varsa eski pasaportunuz

– Öğrenci belgesi(Harçsız pasaport talep eden 25 yas altı öğrenciler için)

 

ÖĞRENCİLER HARÇ ÖDEMEDEN PASAPORT NASIL ALABİLİR?

25 yaşından küçük öğrenciler pasaport harcından muaftır. Sadece defter ücreti ödemelerigerekir. Öğrenciler, harç ücretini ödememek için öncelikle Nüfus Müdürlüğü üzerinden bordo pasaporta başvuru yapmalıdır. Randevu anında öğrenci pasaportu başvurusu olduğunu gişe memurlarına bildiren öğrenciler, harç bedelinden muaf olur.

Online başvuru yaparken pasaport türleri arasında öğrencilere özel bir seçenek yoktur. Pasaport başvurusu esnasında bordo pasaportu seçmek yeterlidir. Bu noktada sadece 25 altı öğrenim gören kişilerin harç bedelinden muaf tutulacağı unutulmamalıdır. 25 yaşından büyük öğrenciler pasaport almak istiyorlarsa standart prosedüre tabi tutulurlar. Bu noktada defter ücreti ve pasaport harcını öderler.Bu pasaportu çıkarmak için pasaport alırken istenen belgelerin yanına öğrenci belgenizi eklemeniz yeterlidir. Türkçe bir öğrenci belgenizi okulunuzdan alabilirsiniz veya E devletten indirerek aldığınız çıktıyı da kullanabilirsiniz.

 

PASAPORT KAÇ GÜNDE ÇIKAR?

Tüm pasaportlar için yurt içinde öngörülen çıkış süresi 5 – 7 gün arasındadır. Bulunduğunuz il, ilçe veya verilen teslim adresinin uzaklığına göre teslimat süresi değişmektedir. Pasaportlar PTT aracılığı ile sahiplerinin başvuruda belirttiği adrese ulaştırılır.

 

Yazar: BEYAZ Yurtdışı Eğitim