Work and Travel programına katılım şartları nelerdir?
Work and Travel Programına Kimler Katılabilir? Work and Travel Katılım Koşulları ve Başvuru Şartları Nelerdir? Work and Travel Programında Yaş Sınırı Var mıdır?
PROGRAMA KATILIM SÜRECİ İLE İLGİLİ SORULAR
Work and Travel programına katılım şartları nelerdir?
Work and Travel programına katılabilmek için aşağıdaki başvuru şartlarını sağlıyor olmanız gerekmektedir:
– 18 – 28 yaşları arasında olmak,
– En az orta seviyede konuşma İngilizcesine sahip olmak,
– Bir lisans ya da yüksek lisans programına kayıtlı olmak,
– Genel not ortalamanızın çok düşük olmaması gerekir.
2 yıllık yani ön lisans bir bölümde okuyan öğrenciler Work and Travel programına katılabilir mi?
Ön lisans bir bölüm okuyan öğrencilerin Work and Travel programına katılmasına herhangi bir engel yoktur. Yalnız mesleki bir bölümde okuyan öğrencilerin vize alma şansları çok düşüktür. Turizm otelcilik, rehberlik, çevirmenlik gibi dil ve turizm/hizmet sektörüyle ilgili bölümlerde okuyan öğrencilerin vize alma şansı diğer iki yıllık mesleki bölümlere göre daha yüksektir. İki yıllık okuyan öğrencilerin hazırlık sınıfında ve son sınıfta vize alma şansları düşüktür. İki yıllık okuyan öğrencilere tavsiyemiz DGS ile dört yıllık bir bölüme yerleştikten sonra programa başvurmaları. Bu şekilde vize alma şanslarını ciddi şekilde arttırmış olacaklardır.
Not ortalaması 2.00’in altında olanlar programa katılabilir mi? Vize alabilirler mi?
Work and Travel programına katılım için not ile ilgili bir ölçüt yoktur ancak notun yüksek veya düşük olması vizeyi olumlu veya olumsuz etkilemektedir. Genellikle 2.00 üzeri bir genel ortalamaya sahip öğrencilerin vize görüşmesinde nottan dolayı sorun yasamayacağını söyleyebiliriz. Notu 2.00’in altında olan vize alan öğrencilere de her yıl rastlamaktayız. Burada önemli olan öğrencinin okula devam ettiğinin görünmesi ve bu notlarında süre içinde ciddi bir düşüşün olmamasıdır.
Work and Travel programına katılmak için ne düzeyde bir İngilizce seviyesi gereklidir?
Work and Travel programına katılım için orta düzey ve üzerinde bir İngilizce seviyesine sahip olmak gerekir. Program öncesi buradaki işlemlerin yürütülmesi, işyeri ile yapılacak mülakatta ve vize görüşmesinde kişinin rahat bir şekilde kendini ifade edecek bir seviyede İngilizce düzeyinin olması işlemlerini kolaylaştıracaktır ve vize alma şansını arttıracaktır. Seviye olarak belirtmek gerekirse en az B1 düzeyi yeterli olacaktır.
Programa katılım için gerekli evraklar nelerdir?
Work and Travel programına kayıt olacak öğrencilerin bazı evrakları acentelerine teslim etmesi gerekmektedir. Gereken bazı evraklar:
– Pasaport
– Fotoğraf
– Güncel bir İngilizce öğrenci belgesi, Transkript
Programa kayıt olan yeşil (Hususi) pasaport sahiplerine vize uygulanıyor mu?
Tüm pasaport sahiplerinin vize alması gerekmektedir. Yeşil (Hususi) pasaport sahipleri de bordo (Umumi) pasaport sahipleri gibi vize başvurusu yapması gerekmektedir. Vize işlemleri ile ilgili tüm prosedür Work and Travel acenteniz tarafından yürütülmektedir.
Yüksek lisans ve doktora okuyan öğrenciler Work and Travel programına katılabilir mi?
Yüksek lisans ve doktora okuyan öğrenciler Work and Travel programına katılabilirler. Bu öğrenciler en az bir dönem ortalaması kesinleştikten sonra ve sadece ders dönemindeyken yani okula aktif bir şekilde devam ettikleri yıl bu programa katılabilirler. Tez dönemindeyken programa başvursalar bile vize alma şansları yok denecek kadar azdır. BEYAZ Yurtdışı Eğitim olarak sadece 1. Sınıf ve Güz döneminde kayıt olan tezli yüksek lisans bölümlerinin başvurularını kabul etmekteyiz.
Tezsiz yüksek lisans okuyan öğrenciler Work and Travel programına katılabilir mi?
Her ne kadar da çok az sayıda acente tezsiz yüksek lisans okuyan öğrencilerin Work and Travel programına kaydını alıyor olsa da programa katılabilecek kişiler ile ilgili şartlar arasında belirtilen yüksek lisanstan kasıt tezli yüksek lisanstır. Beyaz Yurtdışı Eğitim olarak biz tezsiz yüksek lisans öğrencilerinin programa kayıtlarını almıyoruz.
Tezli yüksek lisans tez dönemindeki öğrenciler Work and Travel programına katılabilir mi?
Tezli yüksek lisans tez dönemindeki öğrenciler Work and Travel programına katılamazlar. Okula aktif bir şekilde devam etmedikleri ve sadece tez konusunda okula bağlı oldukları için vize alma şansları yok denecek kadar azdır.
Son sınıflar ve uzatma yılındaki öğrenciler Work and Travel programına katılabilir mi?
Son sınıflar ve uzatma yılındaki öğrenciler Work and Travel programına katılabilir ve vize alabilirler. Vize alma şansları ara sınıflar kadar yüksek olmasa da her yıl yüzlerce son sınıf ve uzatmalı öğrenci vize almakta ve programa katılabilirler. Mezun olmak üzere olan bu öğrencilerin konsolosluktaki görüşmelerinde program sonrası döneceklerine dair net planlarını açıklamaları gerekir.
Work and Travel programına katılım için yaş sınırlaması var mıdır?
Work and Travel programına katılım için 18- 28 yaşları arasında olmak gerekir. Özellikle 24 yaş ve üzeri bir yaşta olan öğrencilerin normal şartlarda şimdiye dek mezun olmaları beklendiği için vize alma şansları yasça daha küçük olanlara göre daha azdır. Konsolosluk görevlileri yaşınıza baktıkları gibi daha önceki yurtdışı deneyimlerinize, not ortalamanıza ve İngilizce seviyenize de bakmakta ve sizi bütünüyle değerlendirmektedir.
18 yaş altı olan kişiler programa katılabilir mi?
18 yaş altı olan kişiler programa katılabilirler ancak vize görüşmesine 18 yaşına girdikleri tarihten sonra gitmeleri gerekmektedir.
İkinci öğretim ve açık öğretimde bir bölüm okuyanlar programa katılabilir mi?
İkinci öğretim olarak bir bölüm okuyan öğrenciler örgün eğitim kapsamında oldukları için programa katılabilirler ancak uzaktan eğitim alanlar ve açık öğretimde bir bölüm okuyan öğrenciler örgün eğitim kapsamında olmadıkları için bu programa katılamazlar.
Türkiye’de okuyan yabancı uyruklu öğrenciler Work and Travel programına katılabilir mi?
Türkiye’de okuyan yabancı uyruklu öğrenciler Work and Travel programına katılım şartlarını sağlıyorlarsa katılabilirler. Vize alma şansları her ne kadar da kişilerin kendi durumuyla ilgili olsa da vize alma şansları diğer öğrencilere göre daha düşüktür. BEYAZ Yurtdışı Eğitim yabancı uyruklu öğrencilerin milliyetlerine, seyahat geçmişlerine ve Türkiye’de eğitim gördükleri bölümlerindeki devam ve başarılarına göre değerlendirerek vize alma şansı yüksek olan öğrencileri kayıt almaktadır.
Work and Travel program kapsamında New York City, Boston, Chicago, Washington D.C. Los Angeles gibi büyük şehirlerde çalışabilir miyim?
Work and Travel programı kapsamında çalışılan yerler genellikle merkezi büyük şehirler dışındaki ilçeler ve kasabalardır. Bu büyük şehirler bu program kapsamında çalışacağınız şehirler arasında değildir. Program kuralı gereği daha küçük yerlerde çalışmaktasınız. Çalışacağınız iş ve pozisyonuz sezonluk olması gerekir.
Acente ve sponsor seçiminde nelere dikkat etmeliyim?
Acente seçiminde dikkat edilmesi gereken ilk şey kayıt olmayı düşündüğünüz acentenin ABD konsolosluğunun güvenilir Work and Travel acenteler listesinde ve çalıştıkları sponsorların web sayfalarında partner / co-operator olarak yer almaları. Seçtiğiniz acentenin uzun yıllardır bu işi yapıyor olması, programa kayıtlı öğrencilerin işlemler esnasında ve program esnasında memnun kalmaları ve doğru bir şekilde zamanında bilgilendirilmeleri, acentenin rahat bir şekilde ulaşılabilir olması, herhangi bir sorun olduğunda müdahale için gerekli işlemleri yapması gibi konulara dikkat etmeniz gerekmektedir. Sponsor seçiminde ise Amerika hükümeti tarafından yetkili bir sponsor olup olmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Sponsorun yıllardır bu işi yapıyor olması, büyük bir sponsor olması, bir çok bölge ve eyalette is seçimleri sunması, iş yerleştirme şekli ve kolaylığı, ulaşılabilir olması, kurduğu altyapılar ve herhangi bir sorun olduğunda müdahale etmesi ve gerekirse öğrenciye yeni bir iş imkânı sunması önemlidir.
Work and Travel programı için en güvenilir acente hangisidir?
Work and Travel programı için en güvenilir acente konsolosluğun web sitesinde ve çalıştığı sponsorun sitesinde yer alan acentedir. Aradığınızda rahat bir şekilde ulaşabildiğiniz, işlemler sırasında vaktinde bilgilendirme yapan ve gerekli işlemlerinizi doğru bir şekilde yaparak ve sizi yönlendirerek sizi olası zararlardan koruyan acentedir. Bir acentenin ne kadar güvenilir olduğunu internet ortamında yapacağınız araştırmalar ve daha önce bu acenteden hizmet almış kişilere ulaşarak rahat bir şekilde teyit edebilirsiniz. BEYAZ Yurtdışı eğitim olarak 14 yılı aşan tecrübemiz ile programın her safhasında gerekli tüm işlemler ile ilgili vaktinde yönlendirme ve danışmanlık sağlayarak işlemlerinizi yürütüyoruz.
Program kapsamında olabilecek masraflar nelerdir?
Work and Travel programı için olabilecek başlıca masraflar program ücreti, vize, SEVIS ve uçak bileti masraflarıdır. Program ücreti acente ve sponsora göre değişmektedir. Ayrıca kayıt olduğunuz döneme göre program ücretleri farklılık gösterebilir. Erken kayıt dönemlerinde genellikle daha uygun bir ücrete kayıt olmanız mümkündür. Uçak bileti fiyatları gideceğiniz tarih ve yere göre değiştiği için kesin değildir. Aktarmalı veya direkt olması ve gidiş-dönüş veya tek yön olmasına göre değişmektedir. Bu ücretler dışında kişinin kendi durumuna göre değişen cep harçlığı, pasaport masrafı, vize görüşmesine gidiş-dönüş ve seyahat esnasında olabilecek ulaşım giderleri de vardır.
Work and Travel programına kayıt olmam için aynı şehirde bir acenteye kayıt olmam gerekir mi?
Work and Travel programına kayıt olmak için aynı şehirde bir acenteye kayıt olmanız şart değildir. Günümüz dünyasında gelişen imkânlardan dolayı dilediğiniz şehirde uygun gördüğünüz bir acenteye kayıt olabilirsiniz.
Kayıt ve sonraki işlemler için her seferinde acenteye gitmem gerekir mi? Başka bir şehirden veya uzaktan işlemlerimi yürütebilir miyim?
Dilediğiniz şehirde ve uygun gördüğünüz bir acenteye kayıt olabilirsiniz. Telefon, mail ve online başvuru sayfaları yoluyla işlemleriniz yürütüldüğü için işlemlerin yürütülmesi esnasında herhangi bir sorun yaşamazsanız. Bulunduğunuz şehirde bir acenteye kayıt olsanız bile her işlem için oraya gitmeniz gerekmeyeceği gibi tüm işlemlerinizi danışmanızın yönlendirmeleri ile uzaktan halletmeniz mümkündür. Burada önemi olan işlemlerinizi yürüten acentenin ulaşılabilir olması ve ihtiyaç olduğunda dönüş alabilmenizdir.
Programa en erken katılma tarihi nedir? Hangi tarihe kadar en geç çalışabilirim? Programın toplam süresi ne kadardır?
Programa en erken katılma tarihi Türkiye için 15 mayıstır. Yasal olarak en fazla 4 ay çalışabilirsiniz ve çalışabileceğiniz en geç tarih 1 ekimdir. Programın süresi en fazla 4 ay çalışma ve 1 ay gezme şeklinde toplam 5 aydır. Her halükarda işinizi bıraktığınız günden itibaren 30 gün seyahat etmek için zamanınız olacaktır.
Work and Travel için en uygun uçak biletini nasıl alabilirim? Uçak bileti alırken nelere dikkat etmeliyim?
Work and Travel için en uygun uçak biletini genellikle acentenizin çalıştığı ve SWT öğrencileri için esnek ve aktarmalı bilet satan seyahat acentelerinden alabilirsiniz. Bilet alırken işyerinize yakınlık, aktarmalar arası süre ve aktarmada gideceğiniz ülkeye vize gerekip gerekmediğine dikkat etmenizde fayda var. Ayrıca vize reddi durumunda veya iptal durumunda iade süreci ve kesintiler hakkında detaylı bilgi almanız gerekir.
Uçak biletini tek yön alabilir miyim?
Dilerseniz tek yön uçak bileti de alabilirsiniz ancak tek yön uçak biletleri ile gidiş dönüş uçak biletleri arasında fiyat olarak çok ciddi bir fark yoktur. Bir kaç ay sonra alacağınız bir dönüş bileti de neredeyse gidiş dönüş uçak bileti fiyatına gelecektir. Sadece gidiş bileti almanız durumunda ABD’ye giriş sırasında göçmenlik memuru bunun nedenini sorgulayabilir.
PROGRAM ESNASINDAKİ KONULAR İLE İLGİLİ SORULAR
Programa katıldığımda ne kadar cep harçlığı ile gitmeliyim?
Amerika’da çalışmaya başladığınızda genellikle iki hafta sonra ödeme almaktasınız. Ödeme döneminin ortasında veya sonuna doğru bir işe başlamışsanız ve her ne kadar işe yeni başlamış olsanız da siz de diğer çalışanlar ile birlikte ödeme alabilirsiniz. En kötü ihtimalle iki hafta sonra ödeme alacağınızı düşünürsek size iki hafta yetecek kadar bir miktar para yanınızda görmenizde fayda var. Olabilecek ulaşım giderleri ve market alışverişleri için bu tutar kişiden kişiye göre değişebilir. Kabaca iki hafta için ortalama 500$ gibi bir cep harçlığının yeterli olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca ödemeniz gereken depozito, işle ilgili eğitim ücretleri, işyerinin sağlayacağı kıyafet giderleri gibi giderleriniz olacaksa buna göre de ayrıca hazırlıklı gitmenizde fayda var.
Çalışmaya başladıktan sonra en erken ne zaman ödeme alabilirim?
Amerika’da genellikle çalıştığınız saat karşılığında toplu olarak iki haftada bir çek olarak ödemenizi almaktasınız. Bazı işyerleri haftada bir ödeme yapmakta ve nakit olarak da ödeme yapabilmektedir.
İşyerinden ücretimizi nasıl alacağız? Bu ücretten yapılabilecek veya yapılamayacak kesintiler nelerdir?
Amerika’da genellikle çalıştığınız saat karşılığında toplu olarak iki haftada bir çek olarak ödemenizi almaktasınız. Aldığınız bu çeki bir bankada bozdurabilir ve paranızı nakit olarak alabilirsiniz. Bazı işyerleri haftada bir ödeme yapmakta ve nakit olarak ödeme yapabilmektedir. Alacağınız bu çeklerde varsa konaklama giderleri ve vergiler kesilerek size ödeme yapılmaktadır. Çeklerin bilgi kısmında çalıştığınız saatler, overtime ve yapılmış olan tüm kesintiler ile ilgili detaylı bilgiler yer almaktadır.
Ne kadar vergi ödeyeceğim? Vergi ödenmeyen eyaletler hangileridir?
Program süresince kazancınızdan ortalama % 10 civarında bulunduğunuz eyalete göre bir gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır. Bu vergiler Federal, State ve Local vergileridir. Ayrıca birçok eyalet (Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire ve Oregon hariç) satılan malların üstüne %5 – %10 arasında satış vergisi koyar. Amerika’da ikamet eden ve oradaki hizmetlerden yaralanan kişilerden ayrıca işsizlik, sağlık ve buna benzer bazı vergiler de kesilmektedir. Work and Travel öğrencilerinden kesilebilecek vergiler sadece Federal, State ve Local vergilerdir. Bunlar dışındaki vergilerin kesildiğini gören öğrencilerin işyerleri ile görüşerek bunların kesilmemesini ve kesildiyse bunların iadesini yapılmasını isteyebilir. Yapılan bu vergi kesintilerinin bir kısmının iadesini döndükten sonra yapacağınız başvuru ile almanız mümkündür. Bu konuda detaylı bilgiyi acentenizden alabilirsiniz.
Konaklama için bir ücret ödeyecek miyim? Ortalama haftalık / aylık konaklama giderleri ne kadardır?
Work and Travel programı süresince kalacağınız yer için bir konaklama ücreti ödemeniz gerekmektedir. Bu ücretler genellikle iki haftada bir alacağınız çeklerden kesinti yapılarak tahsil edilmektedir. Amerika’da bulunduğunuz şehir ve eyalete göre konaklama ücretleri değişiklik göstermektedir. Genellikle haftalık olarak ücretlendirilmektedir. Ortalama haftalık konaklama ücreti 100$-120$ arasında değişmektedir. Çalıştığınız bölgenin ve iş yerinin imkanlarına göre konaklama çok az da olsa ücretsiz sağlanabildiği gibi bazı iş yerlerinde 150$’ı bulabilir. Konaklama için ödenen bu ücretlere genellikle elektrik, su, internet gibi giderler dahil olmaktadır. Yine de tam ve kesin bilgi için size gönderilen iş teklifinde yer alan konaklama bilgilerine bakmanızda fayda var.
SEVIS nedir?
SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System) kısaca Amerika’ya eğitim veya bir kültürel değişim programı ile gelenlerin bilgilerinin kayıt altına alındığı ve takip edildiği bir sistemdir. Bu sisteme kaydınız sponsorunuz tarafından otomatik olarak yapılmaktadır. SWT öğrencilerinin vize ücreti ile ödemiş olduğu 35$ bu sisteme kayıt için ödenmektedir. Öğrencilerin Amerika’ya vardıktan sonra ilk 10 gün içinde Arrival Check-in ve ayda bir kez Monthly Check-in için sisteme girişi yapıp check in yapması ve buradaki formu doldurmaları gerekmektedir. İlk SEVIS kaydını veya aylık check in girişlerini yapmayan öğrencilerin programları sponsor firma tarafından iptal edilebilir.
Sosyal Güvenlik Kartı / Social Securty Card nedir? Nasıl alınır?
Sosyal Güvenlik Kartı Amerika’da yasal olarak çalışmanız için gerekli bir belgededir. Yasal olarak çalışma izni olan kişilere sadece bir kez verilen ve çalıştığınız sürece bu belgede yer alan numara ile çalışmanıza izin verilen belgedir. İlk SEVIS kaydınızı yani Arrival Check-in yaptıktan bir kaç gün sonra yapmanız gereken ilk iş bu belgeyi almak için başvuru yapmanızdır. Başvuru konusunda işvereninizden destek alabilirsiniz. Bu belgeyi bulunduğunuz şehirdeki sosyal güvenlik merkezine evraklarınız ile yapacağınız başvuru ile alabileceksiniz. Özellikle ikinci bir işte çalışmak istediğinizde birçok işyeri sizden bu belgeyi veya sosyal güvenlik numaranızı isteyecektir. Yaptığınız başvuru sonrası bu belgeniz adresinize veya işyerinize ortalama 2/3 hafta içinde posta yoluyla gönderilmektedir. Aldığınız bu kartı kaybetmeden muhafaza etmeniz gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Numarası başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?
Sosyal Güvenlik Kartı için başvuruya gideceğiniz zaman pasaportunuz, yasal iş izniniz yani DS 2019 belgeniz ve SEVIS ödemenizin yapıldığına dair dekontu yanınızda götürmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca gitmeden önce konakladığınız yerin ve çalıştığınız yerin adresini bilmeniz ve istenmesi halinde verebileceğiniz en az bir iletişim numarasını biliyor olmanız gerekmektedir.
Amerika’da ikinci işi nasıl bulabilirim? Bulduğun ikinci işi sponsoruma bildirmek zorunda mıyım?
Amerika’da çok rahat bir şekilde ikinci bir iş bulup çalışabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey ilk işi aksatmayacak şekilde çalışma programınıza uygun bir saat aralığında olmasıdır. Bulduğunuz işi yasal olarak sponsora bildirmek zorundasınız. Bildirim yapmadan bir işte çalıştığı tespit edilen öğrencilerin programları sponsor tarafından iptal edilebilir. Bulduğunuz bu işi bildirmek çok vaktinizi almayacaktır. Sponsorunuzun bu işle ilgili isteyeceği bilgileri edindiğinizde sponsorunuzun online başvuru sayfasında bunu bildirebilir ve onaylandığında bu işte çalışmaya başlayabilirsiniz.
Yerleştiğim işte çalışmaya başladıktan sonra iş veya konaklamadan memnun kalamazsam iş değişikliğinde bulunabilir miyim?
İş yerinizde çalışmaya başladıktan sonra işiniz veya konaklamanızla ilgili ciddi bir sorun yaşarsanız ve işyeri ile sponsorunuzla yapacağınız görüşmeler sonrası herhangi bir çözüm bulunamazsanız ve haklı bir gerekçeniz olması şartıyla işiniz sponsor tarafından değiştirilebilir. Bu durumda sponsorunuz sizi bulunduğunuz yere yakın bir işe yerleştirmeye çalışacaktır. İş değişikliği çok sık karşılaşılan ve ihtiyaç duyulan bir durum değildir.
İşimi bıraktıktan sonra ne kadar süre Amerika’da kalabilirim? Gezmek için ne kadar sürem var?
DS 2019 belgenizde yani iş izninizde yazılı olan işi bırakma tarihinizden veya işten ayrıldığınız tarihten en fazla bir ay sonrasına kadar Amerika’da bulunma ve gezme hakkına sahipsiniz.
AMERİKA’DAKİ YAŞAM İLE İLGİLİ SORULAR
Türkiye’deki ehliyetim Amerika’da geçerli mi? Araç kullanabilir miyim?
Türkiye’de almış olduğunuz ehliyet Amerika’da geçerlidir. Üzerinde yazılı açıklamalar hem Türkçe hem de İngilizce olduğu için polisler tarafından anlaşıldığı için genelde sorun yaşanmamaktadır. Bu ehliyetlerin geçerlilik süresi ile ilgili net bir şey olmasa da kabaca 6 ay geçerli olabileceğini söyleyebiliriz. Eyaletten eyalete farklılıklar olabilir ancak Work and Travel programı süresince araç kullanmanızda herhangi bir engel yoktur. Bazı eyaletlerde yabancı ehliyet sahiplerinin orada yazılı ve uygulamalı sınavlar sonrası ehliyet almaları istenebilir.
Amerika’da banka işlemleri nasıl yapılmakta?
Amerika’da çalıştığınız işyerinden aldığınız çeklerinizi bir bankada bozdurmanız gerekecektir. Genelde işyerlerinin sürekli çalıştıkları bankalar vardır. Aldığınız çeki nakde çevirmek için işyerinizin çalıştığı bankayı veya size en yakın bankayı tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Ayrıca çeklerinizi bozdurulacağınız bankaya ilk gidişinizde bir hesap açmanız her seferinde çekleri bozdurmak için sizi bir masraftan da kurtaracaktır.